Zuivelhoeve Alkmaar

Buitenlandse Kaas

Ook bij de buitenlandse kazen staat de kwaliteit voorop. Het assortiment buitenlandse kazen wordt aangepast aan het seizoen. Zuivelhoeve haalt haar buitenlandse kazen uit de mooiste kaaslanden o.a. Engeland, Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Frankrijk. 

Engeland
Een zeer bekende buitenlandse kaas specialiteit uit Engeland is de Blue Stilton. Deze kaas wordt in Engeland “The King of Cheeses” genoemd. Britse kaasmakers hebben honderd jaar geleden al precies vastgelegd hoe en waar de kaas gemaakt moet worden. Het maken van de Blue Stilton mag alleen in de graafschappen Nottinghanshire, Derbyshire en Leicestershire

De korst van een goede Stilton ruikt heerlijk naar stenen muren, kelders en schimmels. Bij een perfecte Stilton lopen de blauwaders door tot aan de korst. Stilton is een fijne blauwader kaas waarbij vooral de zachte structuur direct opvalt. Na een rijpingstijd van 5 tot 6 maanden is deze kaas het lekkerst.

Tip: Stilton is een van de weinige kazen die goed te combineren is met port. Daarnaast is hij lekker op een kaas plateau of verwerkt in gerechten

Duitsland
Cambozola, deze Duitse ambachtelijk geproduceerde zachte kaas is bijzonder romig. De Cambozola is van buiten wit als een Franse Camembert en van binnen is hij een pittige blauwader kaas als een Italiaanse Gorgonzola vandaar Cambozola. Deze blauwader met witte korst is zeer zacht van smaak met een klein bittertje. Binnen het blauwader segment een van de zachtere mildere soorten. Een aanrader voor de beginnende blauwader eter.

Tip: Cambozola kan gebruikt worden op een kaas plateau, op brood of verwerkt in gerechten

Italië
Gorgonzola, deze Italiaanse kaas is genoemd naar een plaatje in de Povlakte ten noorden van de stad Milaan en wordt al eeuwenlang in deze streek gemaakt. Nog altijd wordt een mengsel van de koude avondwrongel en de warme ochtendwrongel gebruikt als basis voor deze kaas. Na een rijping van enkele weken worden geprikt met naalden zodat de blauw/groene schimmels kunnen groeien. De Gorgonzola is compact van structuur. Het is een pikante kaas met een romige milde ondergrond. De korst is niet geschikt voor consumptie.

Tip: heerlijk voor bij de borrel of om mee te koken

Zwitserland
De vacherin Mont D'or wordt sinds vele eeuwen gefabriceerd in de regio Haut-Doubs(weideland tegen de Zwitserse grens in de Jura). Vacherin Mont D'or is een ambachtelijke kaas die uitsluitend van de herfst tot aan de winter wordt gemaakt. Wanneer de kuddes na de zomer van het hoge weideland terugkeren naar de stal. Het is een zachte kaas gemaakt van rauwe koemelk. De rauwe melk is uitsluitend afkomstig van de lokale raskoeien, de Maubeliare of de Pie Rouge de l'est. De kaas is te herkennen aan de donsachtige plooien in de korst, de lichte roze kleur en de subtiele geur. De traditionele manier om een rijpe Vacherin Mont D'or te eten is om de bovenkant eraf te snijden en de zachte kaas eruit te scheppen.

Tip: soms giet men wijn op de kaas, wikkelt hem met doos en al in aluminiumfolie en bakt hem 20 minuten in een hete oven.

Oostenrijk
Voralberger Bergkäse, deze specialiteit komt uit Oostenrijk uit het gebied Tirol. Van het gras hoog in de bergen wordt de lekker Voralberger Bergkäse gemaakt. Deze manier van kaasmaken hebben de Oostenrijkers overgenomen van hun buren in de jaren 1500. In deze tijd waren voornamelijk de boter en het melkvet belangrijk. Nu heeft de Voralberger Bergkäse internationale roem vergaart en is het zelfs beschermd door de Europese Unie.

Tip: erg lekker in de kaas fondue of bij de borrel

Spanje
De manchego schapenkaas is de meest bekende Spaanse kaas, niet alleen in Spanje zelf maar ook ver daarbuiten. De smaak is naar gelang de leeftijd van de kaas mild en licht gezouten tot lekker pikant. De Manchego schapenkaas wordt gemaakt van 100% schapenmelk afkomstig van het Mancha schaap. La Mancha is de naam van de hoogvlakte van het bergachtige plateau in Centraal Spanje. Om het speciale label van Manchego te mogen gebruiken moet de kazen gemaakt worden volgens de voorschriften. De kaas kan met de hand gezouten worden of gepekeld.

Tip: Lekker voor op het kaasplateau of uit het vuistje of als smaakmaker in soepen en sauzen. Een karaktervolle kaas met een typische volle smaak.

Frankrijk
De Roquefort is de meest bekende blauwe kaas. De naam Roquefort mag alleen gevoerd worden voor blauwader kazen die gemaakt zijn van 100% rauwe schapenmelk uit een omschreven gebied en tenminste drie maanden(gemiddeld vier tot negen maanden) gerijpt zijn in de grotten Combalou van het plaatsje Roquefort-sur-Soulzon in de Aveyron.

De Roquefort onderscheidt zich van andere blauwader kazen door zijn blanke zuivel, zijn mooie blauwe aders en zijn aparte iets ziltige nasmaak en fijne aroma. Binnen het segment van de blauwaders is Roquefort 1 van de meest sterke en scherpste kazen. Voor de liefhebber een genot maar voor de beginnende kaasgenieter misschien een stapje te ver.

Tip: Roquefort is erg geschikt voor een kaasplateau maar ook lekker in een verse salade, quiche of saus. Een klein beetje verkruimelen door de kaasfondue is ook erg lekker. Het geeft de fondue een heerlijke pittige smaak.filiaal